Reading between the lines in Borgloon | Anke on tour

Doorkijkkerk - Borgloon - reading between the lines

Hou je van een heerlijke wandeling of fietstocht door de natuur? En vind je het nog leuker om onderweg te picknicken? Dan is het Haspengouwse Heuvelland het perfecte schouwtoneel. Zoek je weg door de fruitbomen in Borgloon en installeer je voor een picknick bij het doorkijkkerkje. Ik neem je mee op zoek naar “reading between the lines” in de idyllische fruitstreek.

Wandelen naar de doorkijkkerk

Elke dag is geschikt om door de parel van Haspengouw te wandelen, maar ik verkies toch wel een zonnige dag. Dus zodra de zon kwam kijken, vertrokken wij richting Groot-Loon om een heerlijke wandeling te maken van ongeveer 6 km. We parkeerden de auto in de Grootloonstraat aan de kerk en begonnen aan onze wandeling. (Hier download je gratis de wandelroute die wij wandelen.)

Deze route leidt je door velden, langs fruitbomen, door het centrum van Borgloon en natuurlijk voorbij het doorkijkkerkje ‘reading between the lines’. Een heerlijke mix voor de gematigde wandelaar. Want hou er rekening mee: het is en blijft Haspengouw, dus heuvelachtig is de route wel.

Reading between the lines aka de doorkijkkerk

In 2011 plaatste het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh in één dag dit indrukwekkende stalen kerkje. Het kunstproject bestaat uit 30 ton staalplaten die horizontaal opgebouwd zijn en verbonden worden door gelaste vierkante plaatjes. Het geeft het glooiend Loonse landschap een unieke dimensie.

Waarom dit zo bijzonder is? Van ver lijkt het een gewoon gebouw in het midden van een open landschap. Maar hoe dichter je bij het kerkje komt, hoe meer je de andere zijde van het landschap door het werk ziet. Door de transparante doorkijk delen, speelt het licht met het landschap en de kerk. Je kunt er eigenlijk geen genoeg van krijgen, kijk maar met me mee:

De perfecte picknickspot

Reading between the lines ligt bovendien ongeveer in het midden van de wandeltocht. Uitstekend moment om te lunchen en zéker de beste locatie om je picknickdeken uit te gooien en je boterhammetjes op te eten. En als je het mij vraagt: het ideale moment voor een heerlijke Sezoens!