In een klein stationnetje … Het oude kolenspoor Station As

Oud Station As - steenkoolontginning

Vroeger speelde Station As een belangrijke rol in de steenkoolontginning. Vandaag is het een trekpleister voor duizenden wandelaars en fietsers die hier graag een tussenstop maken. Ik maakte een heerlijke wandeling in het gebied en genoot van het uitzicht vanuit de uitkijktoren. Neem samen met mij een kijkje ..

Spoorlijn 21A van Hasselt naar Maaseik

In 1874 werd spoorlijn 21A (Hasselt-As) en 21B (As-Eisden) geopend. Het station in As werd belangrijk toen André Dumont in 1901 vanop de boortoren Limburgse steenkool ontdekte in As. Het Station in As speelde een belangrijke rol tijdens de steenkoolontginning. Nadat de mijnen zelf verbindingssporen hadden aangelegd en de verbinding tussen Winterslag, Zwartberg, Waterschei en Eisden klaar was, verloor het Station in As aan belang.

Oud Station As

In 1959 werd ook het reizigersverkeer op de lijn naar Maaseik stopgezet. En in 1989 werd het station officieel buiten dienst gesteld. Daarna werd het stationsgebouw gerestaureerd en is sinds 1996 is het een beschermd monument.Oud Station As - steenkoolontginning

Uitkijken over het Limburgs mijnverleden

Vandaag is het Station in As één van de zes toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen. Maak er een tocht met één van de toeristische treinen, ga een eindje fietsen of maak een prachtige wandeling. Er vertrekken namelijk drie van de tien wandellussen in het gebied aan Station As.Boortoren - Uitkijktoren As

Niet veel verder kom je de uitkijktoren tegen, dit is een replica van de boortoren waarmee steenkool in As ontdekt werd. Vanop de 31 meter hoge uitkijktoren kijk je uit over het Limburgse mijnverleden. Je ziet Station As met enkele verlaten wagons langs de ene kant, langs de andere kant zie je de mijnterrils aan de horizon pronken. Je voelt het al aankomen: het perfecte moment voor een Sezoens.

Uitkijken over het Limburgs mijnverleden